Tuna Roll  

Posted by: Nurul in

Resipi ni mula2 aku ambik kt sini....
Resipi asai dia guna sardin...
Tapi memandangkan sehari sebelum tu kami dh mkn karipap sardin, so kitaorg tukaq la jd tuna...


Tuna Roll

Bahan:

1 loaf roti gardenia
1 tin tuna dalam air @ minyak
1 pek mayonis (yang satu seringgit tu)
Lada hitam secukup rasa
Garam (tak buh pn tak pa)

Bahan untuk batter:

5 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
Garam secukup rasa
1 biji telur
Air secukupnya

Method:

  1. Asingkan air @ minyak daripada tuna. Gunakan garfu untuk memecahkan tuna tersebut jadi kepingan2 kecil
  2. Masukkan mayonis dan garam. Gaul dan rasa.
  3. Ambil roti dan sapukan dengan campuran tuna mayonis tadi. Lipat 2 roti tersebut.
  4. Dalam mangkuk, satukan tepung gandum ,tepung jagung, garam, telur, dan air. Pukul @ kacau perlahan sehingga mendapat kepekatan yang diingini.
  5. Panaskan minyak di dalam kuali.
  6. Celupkan roti tadi ke dalam bancuhan batter dan goreng sampai mendapat 'tahap kehangitan' yang diingini.
  7. Angkat dan letakkan dia atas tissue paper.
  8. Hidangkan.



Tuna Roll

This entry was posted on Tuesday, September 09, 2008 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 orang rajin komen...

Post a Comment