Nasi Daging Mama...  

Posted by: Nurul in

hmm....so many people asked me for the recipe...I cooked this nasik daging (or 'nasik dagin'....hehe...) last week for buka puasa....

I'm sooo lazy to write the recipe...so I'll just upload it here...

Bahan untuk nasi
**************

Beras
Serbuk kari daging (setengah bungkus untuk 4 cawan beras)
Serbuk kurma (setengah bungkus)
Bawang merah (5 biji)
Bawang putih (4 biji)
Halia (1 cm)
Kulit kayu manis
Bunga lawang n bunga cengkih
Daging (setengah kilo)
Garam

Method
*******

  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, dan halia...Masukkan separuh dalam campuran bancuhan rempah kari dan kurma dan tinggal sedikit untuk tumisan
  2. Tumis bahan-bahan tumbuk sampai kuning
  3. Masukkan rempah dan tunggu sampai pecah minyak
  4. Masukkan daging dan tutupkan tudung periuk
  5. Bila agak2 daging dah masak n keluar air, masukkan beras yang dah dibasuh
  6. Masukkan air mengikut sukatan
  7. Tunggu sampai masak
**kalau nak sedap lagi, tambah la daun sup dan daun bawang..kalau nak, bleh gak tambah garam...


Nasi daging ni kalau nak sedap, kna makan dengan dalca n air asam...


Dalca
*****
Bahan
******

Bawang merah (5 biji)
Bawang putih (4 biji)
Halia (1 sm)
Bunga cengkih n bunga lawang
Kulit kayu manis
Serbuk kari daging
Santan
Ayam atau daging
Kacang panjang
kacang dal (rendam n rebus dulu sampai pecah @ lembut)
Ubi kentang
Terung
Cili
Daun sup
Daun bawang
Lobak merah
Tomato

Method
*******
  1. Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia....masuk separuh dalam bancuhan serbuk kari n tinggal separuh untuk tumisan
  2. Tumiskan bahan2 tumbuk sampai kuning
  3. Masukkan rempah kari n tunggu sampai pecah minyak
  4. Masukkan ayam @ daging n tunggu sampai masak @ air kering
  5. Masukkan kacang dal n santan
  6. Masukkan semua jenis sayuran yang ada, kecuali tomato
  7. Tunggu sampai mendidih, masukkan garam n tomato
  8. Taburkan daun sup n bawang
**Kalau nak sedap lagi, boleh goreng bawang merah n tuang atas dalca tersebut, sekali dengan minyak....


Air Asam
********
Bahan
******

Cili besar (6 biji)
Cili api (6 biji)
Bawang merah (2 biji)
Bawang besar (1 biji)
Tomato (1 biji)
Air asam jawa
Limau nipis
Belacan
Garam
Gula

Method
*******
  1. Sediakan air asam
  2. Tumbuk separuh cili api, cili besar, dan bawang merah...separuh lagi cili dipotong
  3. Potong tomato dan bawang besar (dadu)
  4. Gaulkan air asam dan belacan bersama garam dan gula
  5. Masukkan bahan2 yang telah ditumbuk dan gaul sampai sebati
  6. Masukkan bahan2 yang dah dipotong
  7. Perah air limau nipis

************
Selamat mencuba...!!!!!
hehe...

This entry was posted on Sunday, September 30, 2007 and is filed under . You can leave a response and follow any responses to this entry through the Subscribe to: Post Comments (Atom) .

0 orang rajin komen...

Post a Comment